Taistelu perheinstituution säilymisestä

26.8.2004

Ei ole sattumaa, että juuri nyt ilmestyy samanaikaisesti eri puolilla maailmaa lukuisia uusia kirjoja, jotka pyrkivät selvittämään ja puolustamaan klassista avioliitto- ja perhekäsitystä: yksi mies plus yksi nainen pysyvässä liitossa. Kirjoittajina on eri maiden tunnetuimpia teologeja.
Amerikassa muun muassa perheasioihin keskittyneen jättiläisjärjestön Focus on the Familyn johtaja James Dobson, Moody Bible Instituten johtava teologi Edwin Lutzer ja Amerikan kuuluisimpiin kristillisiin kirjailijoihin kuuluva James Kennedy julkaisevat juuri nyt kirjan aiheesta. Myös maailman johtaviin perhe- ja avioliittotutkijoihin kuuluva Glen Stanton on julkaissut tuoreen kirjan aiheesta.

Ruotsissa toimittaja Olof Djurfeldt on tehnyt aiheesta haastattelukirjan nimeltä Försvara äktenskapet, ’Puolusta avioliittoa’. Kirjassa puhuvat sellaiset tunnetut ruotsalaiset kristityt kuin Agne Nordlander ja Stefan Gustavsson. Myös Englannissa useat kristityt johtajat ovat julkaisemassa aiheesta kirjaa.

Kirjojen nimet kertovat, mistä nyt taistellaan. Djurfeldtin kirjan nimi on ”Puolusta avioliittoa – haastattelukirja perheen statuksesta, roolista ja tulevaisuudesta”. Dobsonin kirjan nimi on Avioliitto uhattuna – miksi meidän täytyy voittaa tämä taistelu. Lutzer kirjoittaa aiheesta Totuus samaa sukupuolta olevien avioliitoista ja Kennedy aiheesta Mitä väärää on samaa sukupuolta olevien avioliitoissa. Avioliittotutkija Stantonin kirjan nimi on Avioliitto koetuksella: Perustelut samaa sukupuolta olevien avioliittojen ja vanhemmuuden vastustamiselle. Lähiaikoina ilmestyy lukuisia muitakin kirjoja, joissa puolustetaan avioliittoa yhteiskunnallisesti, tieteellisesti ja raamatullisesti.

Yksi yksittäinen pääsyy tähän yhtäkkiseen kirjatulvaan on varmasti maailmanlaajan homolobbauksen uskomaton menestys. Maassa toisensa jälkeen – historiallisesti ennätyslyhyessä ajassa – homoliitot ollaan rinnastamassa avioliittoon. Käytännössä se merkitsee avioliiton aseman radikaalia muutosta länsimaisessa yhteiskunnassa. Tämän vallankumouksen kauaskantoiset seuraukset ovat yksin Jumalan tiedossa.

Viimeaikainen kehitys on tuonut mukanaan ennennäkemättömän tiukan yhteiskunnallisen ilmapiirin, jonka yhtenä ääriesimerkkinä voidaan pitää ruotsalaisen helluntaisaarnaajan Åke Greenin saamaa kuukauden vankeusrangaistusta homoseksualismin vastaisesta saarnastaan. Suomen SETAa vastaava ruotsin RFSL iloitsee Greenin tuomiosta mutta pitää sitä liian lievänä.

Tämä on, kuten Stefan Gustavsson toteaa, ironista. RFSL on Ruotsin lain suoman suojan varjossa kasvanut Ruotsin vaikutusvaltaisimmaksi lobbausryhmäksi ja nähnyt ennen poliittisesti epäkorrektien mielipiteittensä muuttuvan poliittisesti korrekteiksi. RFSL on usein kritisoinut sitä hiljaisuuden kulttuuria, joka ympäröi homoseksuaalisutta. Nyt kun sen oma mielipide on vallitseva, se on ensimmäisenä rajoittamassa muiden mahdollisuutta ilmaista mielipiteitään. Nyt halutaan hiljentää kriitikot, ei tosiasioilla ja argumenteilla vaan lain avulla.

Uskomattoman vahvan ja tehokkaan homolobbauksen lisäksi klassisella perhekäsityksellä ovat vastassaan kaikkialla länsimaissa valtavasti lisääntyneet avoliitot ja avioerot.

Kestääkö avioliitto?

Jumala yksin tietää. Mutta me tiedämme sen, että jos yhteiskunnassa halutaan pitää kiinni edes minimaalisesta järjestyksestä ja henkisestä tasapainosta ja lasten hyvinvoinnista, avioliitolle instituutiona ei ole olemassa toimivaa vaihtoehtoa. Tämän vahvistavat lukuisat perusteelliset tutkimukset.

Historia ei tunne avioliitolle mitään toimivaa vaihtoehtoa, ei tietenkään myöskään Jumalan sana. Järki, niin sanottu luonnonlaki, ihmiskunnan historiallinen kokemus ja Raamattu, kaikki puhuvat avioliiton puolesta. Siksi taistelu avioliiton säilymiseksi on samalla taistelua toimivan yhteiskuntajärjestyksen ja edes jonkinlaisen inhimillisen hyvinvoinnin puolesta tässä elämässä. Myös Suomessa tarvitaan uutta terästäytymistä tässä taistelussa.