Kukaan ei tule omalla uskollaan autuaaksi

25.2.2010

Me pelastumme uskomalla. Se on kristillisen uskon keskeisimpiä totuuksia. Kristinuskoa verrataan usein muihin uskontoihin toteamalla, että kristinusko on ainoa uskonto, jossa pelastutaan yksin uskosta, ilman lain tekoja.

Mutta pelastummeko kristillisen uskon mukaan todella vain uskomalla? Vastaus riippuu täysin siitä, mihin uskomme. Pelastuminen tarkoittaa kristinuskossa oikeaa suhdetta Jumalan kanssa. Jumala armahtaa syntisen, antaa tälle synnit anteeksi ja ottaa tämän lapsekseen sulasta armosta ja rakkaudesta. Otamme tämän armon lahjan vastaan uskomalla.

Mihin meidän on uskottava pelastuaksemme? Kukaan ei pelastu uskomalla itseensä, koska emme voi pelastaa itseämme. Emme pelastu uskomalla pelkästään Jumalan olemassaoloon, joka ei ole Raamatun mukaan edes uskon asia vaan ilmeinen tosiasia. Emme myöskään pelastu uskomalla vain siihen, että Jeesus oli olemassa ja että hän oli suuri opettaja. Usko on sekä totena pitämistä että henkilökohtaista luottamusta. Usko pelastaa meidät silloin, kun se kohdistuu Raamatun Jeesukseen. Jeesus itse sanoi: ”Ellette usko, että minä olen se joka olen, te kuolette synteihinne.” (Joh. 8:24)

Harhainen käsitys Jeesuksesta tuottaa harhaisen uskon, joka ei pelasta, koska vääristelty Jeesus ei voi pelastaa ketään. On tietenkin selvää, ettei kenelläkään ole läheskään tyhjentävää käsitystä Jeesuksesta. On kuitenkin olemassa Raamatun Jeesus, joka pystyy pelastamaan meidät. Hän kuoli meidän syntiemme takia ja nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaaseen ja tulee sieltä tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Näin apostolinen uskontunnustus tiivistää sen, mitä Jeesuksesta on minimissään uskottava, jotta uskomme häneen olisi pelastavaa uskoa.

Joka tietoisesti kieltää jonkin uskontunnustuksen opetuksen, ei ole kristitty, eikä hänellä ole pelastavaa uskoa. Tämä johtuu siitä, että uskontunnustus kertoo saman totuuden kuin Uusi testamentti siitä aidosta Jeesuksesta, joka on meidän Vapahtajamme. Vain hän kykenee pelastamaan meidät, ei kukaan muu.

Tässä on hyvä uutinen, evankeliumi, jota kristinuskossa julistetaan: usko yhteen ainoaan, pyhään ja puhtaaseen Jumalan Poikaan, joka kärsi puolestamme syntiemme rangaistuksen. Hänen nimessään saamme uskoa kaikki syntimme anteeksi. Mitään muuta ei tarvita.

Mitään muuta ei tarvita. Siinä ja vain siinä on – ja siitä alkaa – elämä ja autuus.

Arkkipiispanvaalista tuli linjavaali

Arkkipiispanvaalin loppusuoralle selvinneet kaksi ehdokasta eroavat ratkaisevasti toisistaan.

Miikka Ruokanen edustaa klassista kristillistä uskoa. Hän on tehnyt sen selväksi useissa puheissaan ja kirjoituksissaan. Hän on myös todennut toivovansa, että kirkossa olisi tilaa kiistakysymyksissä konservatiivisesti ajatteleville työntekijöille ja jäsenille.

Kari Mäkinen puolestaan on puheissaan ja kirjoituksissaan tehnyt selväksi, että hänen tulkintansa kristillisestä uskosta poikkeaa useassa kohdassa historiallisesta, klassisesta kristillisestä uskosta. Hän on myös toiminnallaan piispana osoittanut, että hänen mielestään liian konservatiivisesti ajatteleville ei tulisi antaa oikeutta toimia kirkossa.

Ykkösjohtajaansa valitessaan kirkko päättää nyt, kummalle linjalle se haluaa tulevaisuudessa suunnata.