Kristinusko näkyviin maallisessa mediassa

21.8.2008

Media tarvitsee enemmän vakaumuksellisia kristittyjä. Miksi? Koska suuri osa ihmisistä on median suurkuluttajia, ja media muovaa heidän käsitystään maailmasta ja elämästä.

Ruotsin evankelisen allianssin varapuheenjohtaja Annelie Enochson peräänkuuluttaa lisää kristittyjä journalisteja. Hän perustelee tätä sillä, että Ruotsissa media pitää jatkuvasti näyttävästi esillä erilaisia maallisia kokoontumisia, kuten Gay Pride -festivaalia. Se sai runsaasti tilaa myös Suomen televisiouutisissa, samalla kun media vaikenee kristillisistä suurtapahtumista.

Viime toukokuussa Tukholmaan kokoontui arviolta noin 15 000 kristittyä eri kirkkokunnista niin sanottuun Jeesus-manifestaatio-tapahtumaan. Media ei puhunut asiasta juuri mitään. Suurista päivälehdistä vain Svenska Dagbladet teki asiasta pienen jutun. Samaten Ruotsissa järjestettävä Nyhemsveckan, joka kokoaa noin 10 000 kävijää ja jossa on runsas ohjelma lapsille ja nuorille, ei juuri ylitä uutiskynnystä. Lisäksi ovat Ruotsin herätysliikkeiden juhlat, musiikki- ja nuorisotapahtumat ja monet muut, joihin kerääntyy tuhansia kristittyjä vuosittain. Erikoista ja hyvin muillekin malliksi kelpaavaa näissä kaikissa on se, ettei poliisia tarvita, paikkoja rikota, tappeluja synny ja paikat jäävät siistiin kuntoon, toisin kuin lähes kaikilla muilla suurjuhlilla.

Keskivertoruotsalainen mediankuluttaja saa väärän kuvan todellisuudesta, kun kaikkia näitä tapahtumia ei Ruotsin maallisessa mediassa käsitellä asiallisesti. Suomessa on herätysliikejuhlien uutisoinnin kohdalla hiukan parempi tilanne, vaikka esimerkiksi Pohjoismaiden suurin vuosittainen kristillinen nuorisotapahtuma Maata näkyvissä Turussa ansaitsisi kyllä vielä perusteellisemman mediakatsauksen.

Media on jatkuvasti sen haasteen edessä, että se antaisi mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan asioista, joita se käsittelee, eikä pimittäisi käyttäjiltään olennaista informaatiota. Kaikki mediat toimivat aina omista maailmankatsomuksellisista ennakkolähtökohdistaan käsin.

Esimerkki asiallisen tiedottamisen periaatteiden rikkomisesta nähtiin Suomessakin viime viikolla tulleessa Ylen Ajankohtaisessa kakkosessa. Ohjelmassa selostettiin uutta ruotsalaistutkimusta homo- ja heteroseksuaalien aivojen erilaisuudesta. Sen lisäksi, että tutkimukseen ja sen tulosten tulkintaan suhtauduttiin kritiikittömästi, ohjelmassa annettiin myös asiaton kuva kristillisestä Aslan-yhdistyksestä. Usein myös tasokkaita ohjelmia tuottaneelta ajankohtaisohjelmalta ei odottaisi tämän tason journalismia.

Annelie Enochson on oikeassa. Vakaumuksellisia, ammattitaitoisia ja rohkeita kristittyjä toimittajia tarvitaan lisää.

Suomalaista kesäjuhlamatematiikkaa

Eri herätysliikkeiden kesäjuhlien osanottajamäärät saadaan nykyään melkein kaikilla suurilla juhlilla ynnäämällä eri päivien päätilaisuuksien kävijämäärät yhteen. Sama kävijä tulee näin lasketuksi useita kertoja. Totuudenmukainen kuva osallistujamääristä saataisiin, jos jokainen kävijä laskettaisiin vain kerran. Käytännössä hyvä vaihtoehto voisi olla laskea suurimman tilaisuuden kävijämäärä puolitoistakertaisena. Kuka hyötyy paisutetuista osallistujaluvuista?