Joulun peruuttamaton sanoma

23.12.2010

Voiko Jumalan nähdä? Voiko häneen koskea? Voiko hänen kanssaan puhua? Voiko hänestä tietää mitään varmaa? Voiko hänet tuntea henkilökohtaisesti? Vastaus kaikkiin näihin kysymyksiin on hämmästyttävä ja mullistava: voi!

Tämä on joulun aivan uskomaton sanoma. Jumala on tullut nähtäväksi ja kosketeltavaksi. Hän on vastannut ihmisten kysymyksiin ja puhunut meille. Hänet voidaan todella tuntea. Se on totta, aivan oikeasti totta. Se ei perustu ollenkaan uskotteluun tai toivomiseen. Se perustuu siihen peruuttamattomaan tosiasiaan, että Jumala on syntynyt ihmiseksi! Hän on astunut alas. Hän on näyttäytynyt ihmisille. Hän on tullut lihaksi meidän ihmisten keskuuteen Jeesuksessa.

Jumala oli Kristuksessa Jeesuksessa. Hän oli Kristus Jeesus. Jeesus oli, ja on, Jumala. Ne jotka näkivät Jeesuksen ja puhuivat hänen kanssaan, näkivät ja kuulivat Jumalan puhuvan. Kuitenkaan Jumala ei silloin vain puhunut Jeesuksen kautta, vaan Jeesus ihmisenä myös oli itse Jumala. Hänessä asui jumaluuden koko täyteys ruumiillisesti. Kristillinen usko on tunnustautumista tähän tosiasiaan, että Jeesus on lihaksi tullut Jumala. Jos joku torjuu tai kieltää Jeesuksen, hän torjuu tai kieltää siten Jumalan.

Tällä todellisuudella on valtaisat seuraukset uskoa, kirkkoa ja elämää ajatellen.

Se merkitsee, ettei Jumalasta voi puhua oikein puhumatta Jeesuksesta ja hänen kuolemastaan ja ylösnousemuksestaan. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että juuri Jeesuksen elämästä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta me opimme tietämään ja tuntemaan, millainen Jumala on ja mitä hän on tehnyt. Ilman Jeesusta Jumalaa ei voi oppia tuntemaan.

Se merkitsee myös, ettei kristillinen lähetystyö voi koskaan ohittaa evankeliumin sanomaa ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Kristuksesta. Tehdäänpä lähetystyön nimissä mitä tahansa muuta, se ei vielä ole varsinaista kristillistä lähetystyötä, jos siinä ei julisteta evankeliumia.

Ihmisten auttaminen ei ole osa itse evankeliumia. Se on kylläkin evankeliumin hedelmää ja kuuluu vastuuseemme ihmisinä. Itse evankeliumi on kuitenkin aina sanoma Jeesuksesta Kristuksesta. Ilman tätä sanomaa kyseessä ei ole evankeliumi.

Yksi vahvimpia evankeliumia koskevia tosiasioita on sen peruuttamattomuus. Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa. Tätä ei mikään voi enää koskaan peruuttaa. Jumala on vastaansanomattomasti näyttänyt olevansa olemassa, elävänsä, rakastavansa meitä ja haluavansa pelastaa meidät.

Jumala on Kristuksessa tullut tähän maailmaan. Hän vaikuttaa siinä väkevästi, ja hänen maailmaamme koskeva suunnitelmansa toteutuu varmasti. Kaiken tämän me tiedämme, koska Kristus on sen meille lopullisesti osoittanut ja opettanut.

Kirkko tai kristitty, joka ei tunne tai tunnusta Jumalaa Kristuksessa, on tuomittu ja matkalla kadotukseen. Se joka tunnustaa Kristuksen ja turvautuu häneen, saa osakseen iankaikkisen elämän Jumalan yhteydessä, nyt ja aina.