Jos se toimii New Yorkissa…

23.8.2007

Voisiko klassinen kristinusko vielä saada kunnolla jalansijaa nykyihmisen tajunnassa ja elämässä? Juuri kun monet ovat menettämäisillään toivonsa, yhdestä maailman johtavasta megakaupungista, New Yorkista, kantautuu erikoisia uutisia. Joukko pastoreita on kollegansa Tim Kellerin johdolla perustanut viime vuosina New Yorkiin ja sen lähistölle yli 50 uutta seurakuntaa ja muualle maahan saman verran lisää.

Siksi Tim Kelleriä kuunnellaan. Hän oli viime vuonna Englannin suurimman pastorikonferenssin pääpuhujana. Keller on ollut myös muutamien muiden kanssa perustamassa uutta järjestöä nimeltä Gospel Coalition, yhteenliittymä evankeliumin ympärillä. Uuden ryhmän ykkösnimiin kuuluu myös herätyskristillisessä maailmassa tunnettu teologi Don Carson, joka vieraili joitakin vuosia sitten Suomessakin Kauniaisten Raamattuopiston teologipäivillä.

Mikä on heidän onnistumisensa salaisuus? Ei mikään. Salaisuutta ei ole. Kun kuuntelee Carsonia ja Kelleriä, hämmästyy: tässähän ei ole mitään uutta ja erikoista. Heidän julistuksensa on jykevää ja painottaa selkeästi Raamatun keskeisiä totuuksia: Ihminen on itsessään hukassa, Jumalan tuomion alainen, oman syntisyytensä vuoksi. Jeesuksen Kristuksen ristinkuolema sovitti maailman Jumalan kanssa. Ihmisen on tehtävä parannus, käännyttävä, ja palattava sen Jumalan yhteyteen, jonka luota hän on eksynyt pois. Sen jälkeen ihmisen koko elämä on, niin kuin Keller Lutheria seuraten julistaa, jatkuvassa parannuksessa elämistä.

Miten on mahdollista, että tällainen sanoma tavoittaa tämän päivän newyorkilaisia?

Jos Carsonilta ja Kelleriltä kysyy, he vastaavat: Se on mahdollista, koska Jumala elää ja vahvistaa oman sanansa julistuksen Henkensä kautta. Keskellä sykkivää suurkaupunkia erilaisia ja eritaustaisia miehiä ja naisia hakeutuu, yksi kerrallaan, kuuntelemaan Jumalan sanaa. Syntyy usko Jeesukseen. He hakeutuvat seurakuntayhteyteen ja ehtoolliselle. He alkavat kantaa vastuuta seurakunnassa, kukin omien lahjojensa ja kykyjensä mukaisesti. Ja koko ajan, viikosta toiseen, opetetaan ahkerasti Jumalan sanaa.

Tim Kellerin seurakunnassa, samoin kuin keskellä Lontoota vuosikymmeniä toimineessa tunnetussa anglikaanisessa All Souls -kirkossa, jossa John Stott oli pastorina, on kaikkina näinä vuosina ollut tilaisuus saada raamattuopetusta jatkuvasti, lähes päivittäin. Kummankin seurakunnan verkkosivuilla on sadoittain raamattuopetuksia kenen tahansa kuunneltavana. Silmiinpistävää on tämän opetuksen systemaattisuus. Kaikki Raamatun kirjat pyritään käymään järjestelmällisesti läpi. Lisäksi tietysti julistetaan myös monista ajankohtaisista aiheista.

Evankeliumia. Keskeistä julistusta Jeesuksesta Kristuksesta, hänen persoonastaan ja sovitustyöstään. Systemaattista raamattuopetusta. Julistuksen selkeä soveltaminen ihmisten henkilökohtaiseen elämään. Haaste jokaiselle kristitylle ottaa paikkansa ja kantaa vastuuta omien armolahjojensa mukaisesti. Ihmisten rakkaudellinen palvelu heidän fyysisissä, henkisissä ja hengellisissä tarpeissaan. Aivan niin kuin ensimmäiset kristityt aikoinaan toimivat.

Jos on olemassa jokin salaisuus, miten tavoittaa tämän päivän newyorkilainen, lontoolainen tai helsinkiläinen, siinä se on: on löydetty uudestaan se, mikä on keskeistä, totta ja toimivaa.