Älä lannistu – Jumalan suunnitelmat toteutuvat aina

8.3.2012

Jumala hallitsee yksityiskohtaisesti kaikkea, mitä tapahtuu. Kristittyjen on erityisen merkittävää tiedostaa tämä silloin, kun kristinusko ei ole suosittu eikä asioita ratkota ja ohjailla sen mukaan.

Jumala ohjaa historiaa ja kulttuurin kehitystä meiltä salatulla tavalla silloinkin, kun asiat näyttävät menevän hänen tahtonsa vastaiseen suuntaan. Jumalan suunnitelmat eivät koskaan jää toteutumatta. Voimme rukoilla aivan luottavaisesti: ”Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.”

Epätoivoon ei ole syytä. Sen jälkeen, kun Kristus toi maailmaan näkyväksi Jumalan totuuden, rakkauden ja armon, ne ovat pysyvästi täällä keskuudessamme, kunnes ne ottavat täyden vallan Kristuksen tullessa toisen kerran. Siihen asti Kristus valloittaa ja hallitsee maailmassa sanansa kautta, sydän sydämeltä.

Mitä suurempi on pimeys, sitä merkittävämpi on pienikin valo. Kristitty kirjailija Francis Schaeffer kehotti tekemään kokeen. Ensin sammutetaan huoneesta kaikki valot, niin että tulee täysin pimeää. Sitten sytytetään pieni kynttilä. Ihmetellään hetki, miten paljon valoa yksikin pieni kynttilä voi tuottaa. Sytytetään toinen, kolmas ja neljäs kynttilä ja vielä muutama. Lopulta nähdään, miten useasta pienestä valonlähteestä valaistuu koko huone. Schaeffer vertasi kynttilöitä Jumalan sanan esillä pitämiseen. Kun on oikein pimeä aika, yhdenkin Jumalan sanan totuudesta kiinni pitävän ihmisen todistus valaisee ympäristöään hämmästyttävästi.

Jumalaa vastaan kapinoivan kuoleman kulttuurin keskellä Kristuksen evankeliumin varaan rakentuu toisenlainen kulttuuri. Sen piirissä opetellaan palvelemaan toisiaan ja huolehditaan heikoista, köyhistä, vammaisista ja elämässään epäonnistuneista. Pidetään huolta erityisesti niistä, jotka ovat riippuvaisia toisten tuesta sekä elämän alkupäässä ja loppupäässä että sen keskellä.

Kristinuskon mukaan ihmisen arvo ei perustu suorituksiin, eheyteen, asemaan tai muihin vaihteleviin tekijöihin, vaan siihen, että Jumala rakastaa häntä. Kaikkein voimakkain ja paras mahdollinen persoonallinen olento, Jumala, on halunnut ihmisen olevan olemassa ja on luonut hänet. Siksi ihmisen arvo ja merkitys on äärettömän suuri.

Kristitty on aina kutsuttu rakentumaan ja motivoitumaan toiminnassaan Kristuksen rakkaudesta, ei menestymisestään. Maailman ehkä tunnetuin orjuutta vastaan taistellut herätyskristitty, William Wilberforce (1759–1833), koki jatkuvia tappioita 26-vuotisessa taistelussaan parlamentissa. Yhä uudestaan hänen asiansa hävisi äänestyksissä. Vasta kuolinvuoteellaan hän sai kuulla voitosta. Eräässä ratkaisevassa vaiheessa hän sai kristityltä ystävältään neuvon: ”Sinä häviät aivan varmasti, ellei Jumala ole kanssasi.”

Kaikki Jumalan tahdon vastainen liikehdintä maailmassa on lopulta tuomittu häviämään. Vain se, mikä on Jumalasta, pysyy. Niiden, jotka toimivat Jumalan sanan pohjalta, ei tarvitse lannistua ja luovuttaa. Kristus vie lopulta voittoon asiansa ja kaikki ne, jotka ovat hänen asial­laan. Sillä ei ole väliä, tuntuuko oma rooli pieneltä vai suurelta. Ratkaisevaa on uskollisuus.