Ylösnousemus ratkaisee uskomme arvon

20.3.2008

Milloin kuulit viimeksi puhuttavan Jeesuksen ylösnousemuksesta? Entä milloin se oli viimeksi esillä kristillisessä mediassa?

Kristillisessä uskossa oikeastaan kaikki riippuu siitä. Apostoli Paavalille se oli kaikkein ratkaisevin kysymys. Hän kirjoittaa: ”Jos Kristusta ei herätetty eloon, meidän sanomamme on arvoton, ja niin on teidän uskonnekin. Jos kuolleita ei herätetä eloon, me olemme kertoneet valheita Jumalasta sanomalla, että hän herätti Jeesuksen kuolleista, vaikka hän ei todellisuudessa tehnyt sitä. Jos Kristusta ei herätetty eloon, teidän uskonne on hyödytöntä, ja te elätte edelleen synneissänne. Lisäksi ne ihmiset, jotka kuolivat sen jälkeen kun olivat panneet uskonsa häneen, ovat täysin kadotettuja. Jos meidän toivomme Kristuksessa koskee vain tätä elämää, meidän tilanteemme on pahempi kuin kenenkään muun.” (1. Kor. 15, modernin englanninkielisen käännöksen mukaan)

Selvää tekstiä. Koko kristillisen uskon arvo, hyöty, mielekkyys ja totuus riippuvat siitä, onko ylösnousemus totta. Jos ylösnousemus ei ole totta, meidän uskomme on arvotonta hölynpölyä. Jos Jeesus ei noussutkaan kuolleista, kristityt ovat säälittäviä. Jos ylösnousemus sen sijaan on totta, sen uskovat, sen varaan elämänsä rakentavat ja siitä elävät ovat todella onniteltavia, suorastaan autuaita. Hehän ovat löytäneet koko olemassaolon salaisuuden.

Ylösnousemuksen merkitystä on vaikea yliarvioida. Sen myötä ratkeaa lopullisesti arvoitus siitä, kuka ja millainen Jumala on. Se osoittaa aivan lopullisesti, että hän välittää luomistaan ihmisistä ja etsii heitä yhteyteensä.

Ensimmäisten kristittyjen julistaman sanoman keskuksessa oli Jeesuksen ylösnousemus. Se ei ollut heille vain uskon kysymys. Kristittyjen usko ei herättänyt Jeesusta kuolleista. Jumala oli herättänyt Jeesuksen kuolleista ja kristityt uskoivat sen. Usko liitti heidät luottamuksessa ja kuuliaisuudessa seuraamaan sitä Jeesusta, joka todistettavasti oli noussut kuolleista. Usko uskoi tosiasioihin perustuvaan hyvään uutiseen: Jeesus on noussut kuolleista.

Luukkaan mukaan Jeesus ”monin kiistattomin todistein osoitti kuolemansa jälkeen olevansa elossa” (Apt. 1). Luukas kertoo asioita tarkkaan tutkittuaan, että Jeesus näyttäytyi kuolemansa jälkeen neljänkymmenen päivän aikana opetuslapsille useasti.

Paavali puolestaan katsoo Jumalan antaneen kaikille ihmisille riittävät vakuudet siitä, että jokainen joutuu tämän elämän jälkeen viimeiselle tuomiolle vastaamaan elämästään. Lisäksi meillä on Paavalin mukaan takuuvarmat todisteet siitä, kuka tuolla viimeisellä tuomiolla ratkaisee meidän iankaikkisen kohtalomme. Hän on Jeesus. Takuuvarma näyttö tästä on Paavalin mukaan Jeesuksen ylösnousemus (Apt. 17).

Ylösnousemus oli ensimmäisten kristittyjen koko uskonelämän ja heidän tulevaisuudentoivonsa perusta. Apostoli Pietari kirjoittaa: ”…hän on synnyttänyt meidät uuteen elämään ja antanut meille elävän toivon herättämällä Jeesuksen Kristuksen kuolleista.” (1. Piet. 1)

Näin se on vielä tänäänkin. Epäuskosta liikkeelle lähteneet mutta uskoon päätyneet aikamme johtaviin ylösnousemustutkijoihin kuuluvat Gary Habermas ja Michael Licona toteavat: ”Monien vuosien jälkeen me päädyimme tähän lopputulokseen: Todisteet osoittavat, että Jumala on olemassa, ja hän on ilmoittanut itsensä meille Jeesuksessa Kristuksessa.”

Totisesti Jeesus on ylösnoussut. Hyvää pääsiäistä!