Selittääkö mikään Jokelan verilöylyä?

15.11.2007

Jokelan järkyttävälle verilöylylle on yritetty etsiä edes jotenkin ymmärrettävää selitystä monelta taholta. Onko koulukiusaaminen voinut aiheuttaa näin valtavan reaktion, vai selittävätkö masennuslääkkeiden sivuvaikutukset jotakin Pekka-Eric Auvisen järkyttävästä riehumisesta?

On väärin turvautua liian yksinkertaisiin, mustavalkoisiin selitysmalleihin, Yhtä väärin olisi kuitenkin kieltäytyä näkemästä yhteyksiä siellä, missä niitä aivan ilmeisesti on. Yksi – joskaan ei varmasti ainoa – syy Auvisen hirvittäviin tekoihin oli hänen lohduton maailmankatsomuksensa.

Harvoin 18-vuotias nuori ilmaisee maailmankatsomuksensa niin yksityiskohtaisen selvästi kuin Auvinen. Hän ei vain etukäteen paljastanut veritekoaan internetissä. Hän selosti myös tarkasti  ”Luonnollisen valitsijan manifesti” -nimisessä kirjoituksessa oman uskonsa ja näkemyksensä elämästä. Auvisen mukaan ihmiset ovat vain yksi eläinlaji. ”Kuolema ja tappaminen eivät ole tragedia, sitä tapahtuu luonnossa kaiken aikaa, kaikkien lajien välillä. Kaikki ihmiselämät eivät ole tärkeitä tai pelastamisen arvoisia.”

Auvinenkin kertoo uskoneensa ihmiskuntaan ja halunneensa elää pitkän ja onnellisen elämän, mutta sitten hän koki heräämisen. Hän alkoi ajatella syvällisemmin ja tajusi asioita. Se ei kuitenkaan ollut helppoa, sillä se, että hän koki tietävänsä niin paljon, teki hänestä onnettoman, turhautuneen ja vihaisen. ”Viha, olen niin täynnä sitä, ja rakastan sitä. Sitä minä todella rakastan”, hän kirjoittaa.

Selostettuaan oman heräämisensä maailmaan sellaisena kuin se todella hänen mielestään oli, Pekka-Eric Auvinen avaa meille maailmankatsomuksensa: ”Elämä on vain tarkoituksetonta sattumaa… seurausta pitkästä evoluutioprosessista… Kuitenkin elämä on myös jotakin, mitä yksilö haluaa ja päättää sen olevan. Ja minä olen oman elämäni diktaattori ja jumala. Olen valinnut tieni. Olen valmis taistelemaan ja kuolemaan asiani puolesta. Minä, luonnollisena valitsijana, eliminoin kaikki, jotka näen epäkelvoiksi, ihmiskunnan häpeäpilkuiksi ja luonnonvalinnan epäonnistumisiksi. Saatat kysyä itseltäsi, miksi tein tämän… Luultavasti sanot, että olen ”mielenvikainen” ,”hullu”, ”psykopaatti”, ”rikollinen” tai muuta sellaista roskaa. Ei, totuus on se, että minä olen vain eläin, ihminen, yksilö, toisinajattelija… Ihmiskunta on yliarvostettu. On aika panna luonnonvalinta ja kelvollisten eloonjääminen takaisin raiteilleen.”

Auvisen ateistis-darvinilais-nietscheläinen maailmankatsomus ei antanut hänelle tarpeeksi syytä olla toimimatta niin kuin hän toimi. Tämä hirvittävä tragedia osoittaa selvästi, että maailmankatsomuksella on väliä. Ihmisen elämänkatsomus tulee aina jotenkin ilmi hänen elämässään. Ihmisen ajattelun ja hänen tekojensa välillä on lahjomaton yhteys.

Jokelan traaginen katastrofi suorastaan huutaa aikamme ihmisille uudenlaisen maailmankatsomuksen tarvetta – sellaisen, jossa elämällä on tarkoitus. Jokainen ihminen on arvokas, koska hän on Jumalan luoma. Elämä on elämisen arvoista. Ihminen on perisynnin orja, mutta Kristuksessa meillä on vastaus ihmisen pahuuteen. Hänen ristiuhrinsa tuottaa sovinnon Jumalan kanssa ja motivoi meitä vihan sijasta rakkauden täyttämään elämään.

On kuitenkin todettava sekin, mitä Billy Graham sanoi yli kaksisataa ihmistä surmanneen pommi-iskun uhrien muistotilaisuudessa: Emme ehkä koskaan tässä ajassa saa lopullista vastausta siihen, miksi tämä tapahtui. Mutta on parempi kokea tällaiset tragediat yhdessä Jumalan kanssa kuin ilman häntä.” Jeesus ei ole luvannut selittää meille kaikkea, mutta hän on luvannut olla aina kanssamme.