Maailmanlähetyksen merkkimies pääsi perille

11.6.2009

Yksi 1900-luvun merkittävimpiä lähetysstrategikkoja, tohtori Ralph Winter, kuoli 20. toukokuuta 84 vuoden iässä syövän murtamana. Hän perusti vuonna 1976 maailmanlähetystä tutkivan U.S. Center for World Mission -keskuksen ja seuraavana vuonna tunnetun lähetystyöntekijän kunniaksi nimetyn William Careyn kansainvälisen yliopiston. Hänen vaikutuksensa maailmanlähetyksen suuntautumiseen niiden kautta on ollut käänteentekevä.

Ralph Winterin puheen Lausannen maailmanlähetyskonferenssissa vuonna 1974 katsotaan merkinneen ratkaisevaa suunnanmuutosta kansainvälisessä lähetysstrategiassa. Tuossa puheessa Winter kiinnitti maailman lähetysaktivistien huomion niihin maailman ihmisryhmiin, jotka elivät kaiken virallisen lähetystyön ulottumattomissa. Hän haastoi lähetysjohtajat tavoittamaan näitä saavuttamattomia ihmisryhmiä.

Winter teki lähetystyötä Guatemalassa kymmenen vuotta (1956–66) ja opetti koko loppuelämänsä ajan kristityille maailmanlähetyksen tilannetta ja haastetta. Hän korosti väsymättä saavuttamattomien ihmisryhmien tavoittamista evankeliumilla. Lienee mahdotonta arvioida, kuinka monet lopulta saavat kuulla evankeliumin sen ansiosta, että Winter  ensimmäisenä kiinnitti maailman lähetystyöntekijöiden huomion tällaisiin ryhmiin.

Lähetysteologi Peter Wagner Fullerin yliopistosta on sanonut: ”Historia tulee muistamaan Winterin yhtenä puolesta tusinasta maailman evankelioimisen hyväksi eniten vaikuttaneista ihmisistä 1900-luvulla.” Winterin elämä ja hengellinen perintö muistuttavat meitä kaikkia siitä, että Jumalan sydämen asia on aina viedä evankeliumi sinne, missä sitä ei ole vielä kuultu.

Toinen sai kunniatohtorin arvon

Vain viikon kuluttua Ralph Winterin kuolemasta, 26.toukokuuta, kansainvälistä lähetysliikettä Operaatio Mobilisaatiota yli neljäkymmentä vuotta johtanut ja edelleen siinä aktiivisesti työskentelevä George Verwer vastaanotti kunniatohtorin arvon Biola-yliopistolta Yhdysvalloissa. Verwerin johdolla OM kasvoi muutaman sadan nuoren aktioliikkeestä 1960-luvulla kansainväliseksi lähetysjärjestöksi, jolla on tällä hetkellä kahden evankelioimistyössä toimivan valtamerilaivan lisäksi yli neljätuhatta työntekijää yli 80 maassa.

Kiitospuheessaan, joka on nähtävissä hänen verkkosivuillaan, Verwer korosti Jumalan armon merkitystä kristityn elämässä. Hän kehotti paikalla olleita Biola-yliopistosta valmistuvia varautumaan kovaan elämään, joka sisältää myös vastoinkäymisiä ja epäonnistumisia. Jeesus ei ole koskaan luvannut meille helppoa elämää. Jumalan armo riittää kuitenkin kaikkeen, ei vain pelastumiseen, vaan myös elämiseen Jumalan yhteydessä, kaikesta epäonnistumisesta ja heikkoudesta huolimatta. Tämän armon perusteella Verwer kehotti kuulijoitaan asettamaan elämänsä päämääräksi Jumalan tuntemisen ja antamaan elämänsä lähetyksen palvelukseen.

On selvää, että George Verwer on hyvin ansainnut kunniatohtorin arvon kristilliseltä yliopistolta. Tärkeämpää kuin tuo arvo on kuitenkin hänen esimerkillinen elämänsä ja se, millä innolla hän on kannustanut koko kristikuntaa lähetystyöhön.