”Jooga on hindulaisuutta”

18.10.2012

Hindulaisperäinen jooga kasvattaa suosiotaan länsimaissa. Yhä useampi kyselee, sopiiko jooga kristitylle.

Yhdysvalloissa Orlandossa sijaitsevan Hindu University of American joogafilosofian ja mietiskelyn professori Subhas R. Tiwari kirjoittaa: ”Jooga on hindulaisuutta.”

Hinduism Today -lehdessä tämä intialaisesta joogayliopistosta Bihar Yoga Bharati Universitystä valmistunut joogan erityisasiantuntija kertoo usean toimittajan kysyneen häneltä, onko uusi kristillinen jooga todella aitoa joogaa. Tiwari vastaa:

“Yksinkertainen, kiistaton tosiasia on, että jooga sai alkunsa Veda- tai hindukulttuurista. Hindulaisuus ei omaksunut joogan tekniikkaa, vaan tämä tekniikka sai alkunsa hindulaisuudesta. Nämä tosiasiat on yksiselitteisesti todettava vastoin sitä, mitä jotkut joogaopettajat ovat kirjoittaneet. Yritykset erottaa jooga hindulaisuudesta on kiistettävä, koska ne ovat täysin vastoin niitä perusperiaatteita, joille jooga itse rakentuu. – – Yritykset erottaa jooga sen hengellisestä keskuksesta paljastavat tietämättömyyden joogan päämäärästä. Uskon, että sellaiset yritykset ovat osoitus keskitetystä pitkän tähtäimen suunnitelmasta kieltää joogan alkuperä. Tämä yritys irrottaa jooga sen hindulaisesta kehyksestä ja esitellä se toisenlaisella nimellä on kaikkea muuta kuin viaton.”

“Jooga on myös paljon enemmän, koska se on tarkoitettu instrumentiksi, joka voi johtaa ihmisen ymmärtämään absoluuttisen, perimmäisen todellisuuden, jota sanotaan brahman-todellisuudeksi tai jumalaksi”, tämä hindulaisuuden kannattaja sanoo.

Hinduism Today -lehden päätoimittaja Sannyasin Arumugaswami puolestaan sanoo joogaa hindulaisuuden sieluksi, koska se perustuu hindulaisiin kirjoituksiin ja on hindulaisten viisaiden miesten kehittämä. “Jooga avaa uusia ja kehittyneempiä mielen tasoja, ja niiden ymmärtämiseksi täytyy uskoa ja ymmärtää hindulaista tapaa nähdä jumala. – – Kristitty, joka yrittää ottaa tällaiset harjoitukset käyttöönsä, tuhoaa todennäköisesti omat kristilliset uskomuksensa”, Arumugaswami toteaa.

Hindulaisuudessa on kyse täysin toisenlaisesta jumalakäsityksestä, toisenlaisesta ihmiskäsityksestä ja tyystin toisenlaisesta synti- ja pelastusopista kuin kristinuskossa. Kristinuskolle vieraat käsitykset näkyivät selvästi myös Christian Yoga Societyn perustajan A. K. Mozumdarin (1864–1953) ajattelussa.

Amerikkalainen pastori Mark Driscoll antaa artikkelissaan Christian Yoga? It’s a Stretch joogasta kristityille hyviä neuvoja. Varoitettuaan kristinuskon ja hindulaisen joogan yhteensopimattomuudesta Driscoll sanoo:

”Venyttele vapaasti kristittynä miten haluat, ota osaa voimisteluharjoituksiin, rauhoita hermojasi hengittämällä ja mietiskele Raamattua hiljaisuudessa. Mutta tee se siten, ettei se yhdistä sinua joogaan tai ei-kristilliseen mystiikkaan. Älä yritä kieltää ymmärrystäsi, vaan uudista mielesi Jumalan sanalla. Älä yritä tyhjentää itseäsi, vaan täyty Pyhällä Hengellä. Älä yritä kokea valaistusta kääntymällä sisäänpäin, vaan katso ulospäin Raamatun Jumalaan. Älä yritä tulla yhdeksi universumin kanssa, vaan tule sovitetuksi Jumalan kanssa Jeesuksen Kristuksen kautta.”