Jeesus on hyvä syy olla kristitty

22.5.2008

”Jeesus on maailmanhistorian vaikutusvaltaisin persoona. Maailmalla on satoja miljoonia ihmisiä, jotka seuraavat Jeesusta. Hänestä on lähtenyt maailman suurin, dynaamisin ja nopeimmin kasvava liike. Pelkästään se riittää syyksi ottaa itse selvää siitä, mitä hän oikein sanoi ja kuka hän todella oli. Jeesus esittää itsestään väitteitä, jotka mullistavat kaiken, jos ne ovat totta. – –

”Hän väittää olevansa Jumalan ja ihmiskunnan kohtaamispaikka, Luojan ja luomakunnan välinen kontaktipiste ja jokaisen ihmisen elämän avain. Jos hän on Jumalan Poika ja pystyy saattamaan meidät yhteyteen olemassaolomme alkuperän kanssa, silloin on tietysti olennaista päästä hänen yhteyteensä. Jeesus oli Nasaretista. Kasvava osa ihmiskuntaa on vakuuttunut siitä, että hän myös oli Jumalasta. Minun haasteeni sinulle on siksi: Anna Jeesukselle mahdollisuus. Ota itse selville, kuka hän on.”

Näin julisti vappuna Tukholmassa kristittyjen yhteisellä suurmarssilla Ruotsin evankelisen allianssin johtaja Stefan Gustavsson, joka vieraili viime viikolla myös Suomessa.

Tämä on meidänkin sanomamme, myös lehden, jota pidät kädessäsi: Ota selvää, kuka Jeesus oli. On erittäin hyvät historialliset ja muut syyt uskoa siihen, mitä hänen opetti ja siihen, että hän nousi kuolleista. Jos Jeesus oli se, joka hän sanoi olevansa, hänen ohittamisensa on itse elämän ohittamista. Me kaikki tarvitsemme Jeesusta, yhtä hyvin kristityt kuin muutkin, kirkkoon kuuluvat ja kirkkoon kuulumattomat. Hän on meidän olemassaolomme alkuperä ja syy.

Sataaviittäkymmentä miljoonaa kristittyä edustava Maailman evankelinen allianssi antoi äskettäin ajankohtaisen julkilausuman. (Englannin kielen evangelical-sanalle ei oikein löydy tarkkaa suomenkielistä vastinetta. Paremman puutteessa puhutaan usein herätyskristityistä.) Julkilausuman sävy on nöyrä. Siinä pyydetään anteeksi sitä, että herätyskristityt ovat usein elämäntyylillään kieltäneet sen, mitä he ovat suullaan tunnustaneet. Politikointi, materialismi, ihmiskeskeisyys ja maailmalliset keinot ovat usein syrjäyttäneet luottamuksen Jumalan sanaan ja Jeesus-keskeisyyden.

Julkilausumassa perätään uudelleen sitoutumista Jeesukseen. Kristittyjen tulisi olla tunnettuja ennen kaikkea siitä, että he ovat Jeesuksen Kristuksen seuraajia; juuri siitähän sana kristitty on saanut alkunsa. Kristinuskon sanoma ei ole poliittinen, eikä se kerro kristittyjen tai kristikunnan erinomaisuudesta. Kristittyjen sanoma on Jeesus Kristus. Hänen persoonansa ja työnsä on koko kristinuskon ydin.

Myös me suomalaiskristityt olemme pahoillamme siitä, että olemme peittäneet lähimmäisiltämme Jeesuksen kaikenlaisen uskonnollisen ja muun roinan alle. Unohda hetkeksi ankean näköinen uskonnollisuus ja kaikki, mitä et pysty kristittyjen elämästä ymmärtämään. Mene alkuperäislähteille ja tutustu siihen, mitä Uusi testamentti kertoo Jeesuksesta.

Ensimmäiset Jeesuksen elämän silminnäkijät sanoivat saman kuin Jeesuksen valloittamat kristityt tänäänkin: Hänessä on elämä. Hän on perimmäinen ja päällimmäinen syy siihen, että olemme kristittyjä.