Jeesus – enemmän kuin hyvä ihminen

22.2.2007

Kaikissa kristinuskoa koskevissa kyselyissä Suomessa toistuu aina sama ajatus. Olivatpa ihmiset kuinka viileitä tahansa kirkkoon tai kristittyihin nähden, hyvin harva arvostelee Jeesusta. Nekin, jotka eivät pidä Jeesusta Jumalan Poikana tai luokittele itseään uskoviksi, ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta sitä mieltä, että Jeesus oli todella hyvä ihminen.

Jos ajattelemme Jeesuksen olleen hyvä ihminen, mutta ei sen enempää, törmäämme kuitenkin erääseen ylipääsemättömään ongelmaan.  Emme ehkä ole huomanneet, että Jeesus ei oikeastaan jätä meille tätä vaihtoehtoa.

Tiedämme Raamatusta ja historiasta, että Jeesus esitti itsestään aivan huikeita väitteitä. Hän väitti olevansa Jumala, ja hän opetti, että ihmisten iankaikkinen kohtalo riippuu siitä, miten he suhtautuvat häneen. Hän sanoi myös voivansa antaa ihmiselle anteeksi kaikki heidän rikoksensa. Lisäksi hän väitti tulevansa takaisin kuolemansa jälkeen kirkkaudessa ja kunniassa, ja paljon muuta poikkeuksellista.

Tässäpä pulma ihmiselle, joka haluaisi pitää Jeesusta vain tavallisen hyvänä ihmisenä! Kukaan tavallinen hyvä ihminen ei kulje ympäriinsä väittämässä itsestään näin huikeita asioita. Niin tekevät vain huijarit tai mieleltään epätasapainoiset. Jeesukseen eivät kuitenkaan mitenkään sovi huijarin tai mieleltään järkkyneen ihmisen tuntomerkit. Hänen syvällinen opetuksensa ja hänen muita palveleva, rakkauden täyttämä, epäitsekäs elämänsä eivät jätä tällaista vaihtoehtoa. Kuka Jeesus sitten oikein on?

Uuden testamentin vastaus on sekä yllättävä että historiallisiin tosiasioihin sopiva. Jeesus oli Jumala itse, ihmiseksi tulleena meidän keskuudessamme. Hän tuli kuolemaan meidän edestämme, että me voisimme päästä Jumalan yhteyteen hänen kauttaan. Herättämällä hänet kuolleista Jumala todisti Jeesuksen aitouden puolesta. ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä!”

Jeesus on paljon, paljon enemmän kuin pelkkä hyvä ihminen. Hän on kuolleista noussut Jumalan Poika. Hän elää tänäänkin Jumalan oikealla puolella ja tulee sieltä kerran tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.  Jokainen ihminen on silloin hänen edessään vastaamassa elämästään. Tänään häneltä voi kuitenkin vielä saada kaikki syntinsä anteeksi. Hän on tehnyt täysin selväksi meille, että hän armahtaa mielellään jokaisen katuvan syntisen.

Kristittyinä myönnämme, että olemme joskus itse pahin este ihmisten uskolle. Myönnämme myös, että kirkkomme on monella tapaa edustamansa asian vastakohta. Siksi emme julistakaan kenellekään itseämme tai omaa hyvyyttämme, vaan haluaisimme sanoa jokaiselle: tutustu Jeesukseen, hän on täysin toisenlainen.

Ylivoimaisesti paras tapa tutustua Jeesukseen on lukea itse Raamatun neljä evankeliumia. Eräs ystäväpariskunta kertoi hiljattain ostaneensa kumpikin itselleen oman Raamatun. Heitä oli alkanut kyllästyttää olla muiden ihmisten mielipiteiden varassa uskon asioissa. He halusivat ottaa itse selvää siitä, millainen se todellinen Jeesus oikein oli, mitä hän itse sanoi ja teki. Heidän asenteensa kelpaa esimerkiksi meille kaikille.