”Herra, uudista meidät”

14.2.2008

Aito hengellinen uudistuminen on Jumalan armoa. Sitä ei voi saada aikaan millään tietyllä tekniikalla eikä menetelmällä. Se on Jumalan Hengen työtä ihmisen sydämen salassa, siellä minne kukaan muu ei voi nähdä kuin Jumala.

Ihminen ei aina itsekään ymmärrä kaikkea, mitä hänessä tapahtuu, kun Jumalan Henki tekee hänessä työtään. Hän tajuaa vain entistä selvästi syvällisemmin olevansa syntinen. Omatunto herää uudella tavalla eloon. Hän näkee myös jotakin aivan uutta Jumalan pyhyydestä ja rakkaudesta häntä kohtaan. Kaikkein olennaisinta hengellisessä uudistumisessa on se, että ihmiselle avautuu Kristuksen merkitys ja keskeisyys.

Vaikka hengellinen uudistus on alusta loppuun Jumalan työtä, sitä ei voi tapahtua ilman Jumalan sanaa. Jumalan sanan lukeminen tai sen julistuksen kuuleminen on kaiken hengellisen uudistumisen välttämätön edellytys. Kun Jumalan Henki tekee Sanan eläväksi ja soveltaa sitä yksityisen ihmisen elämään, syntyy hengellistä elämää. Tätä tarvitaan nyt Suomen seurakunnissa ja hengellisissä liikkeissä. Se on ainoa lääke hengelliseen kuivuuteen ja näivettymiseen. Tätä lääkettä saadaan käytännössä vain rukoilemalla ja pitämällä esillä Sanaa.

Kirkkoa ja herätysliikkeitä eivät hengellisessä mielessä voi auttaa uusi kirkolliskokous tai uudet piispat sinänsä. Ainoa todellinen apu on hengellisen elämän uudistuminen. Sellaisen voi antaa vain Jumala itse.

Kirkkopolitiikka on väsyttävää ja kuluttavaa. Sen piirissä moni pettyy ja katkeroituu. Kristikunnan tilasta huolta kantavien on varottava turvautumasta pelkkiin rakenteellisiin muutoksiin, viranhaltijoihin tai toivottuihin äänestystuloksiin. Ne eivät vielä riitä synnyttämään mitään hengellistä elämää. Parhaimmillaankin ne luovat vain puitteita mahdolliselle Jumalan Hengen työlle. Hengen, joka synnyttää hengellistä elämää missä ja milloin Jumala haluaa, kuitenkin aina ja kaikkialla Jumalan sanaan sidottuna.

Tässä on ainoa toivomme: Jumala itse. Vain hän voi auttaa meitä. Emme edes usein itse tiedä, mitä eniten tarvitsemme. Ja silloinkaan harvoin, kun sen tiedämme, meille ei ole itsellemme mahdollista aikaansaada sitä. Pystymme uudistamaan itseämme hengellisesti yhtä helposti kuin nostamaan itseämme tukasta.

Raamattu on täynnä lupauksia Jumalan avusta hädän päivänä. Mutta yksi asia voi olla sen esteenä: ”Katso, ei Herran käsi ole liian lyhyt auttamaan, eikä hänen korvansa kuuro kuulemaan, vaan teidän pahat tekonne erottavat teidät Jumalastanne, ja teidän syntinne peittävät teiltä hänen kasvonsa, niin ettei hän kuule. (Jes. 59)

Tarjous on kuitenkin voimassa: ”Tulkaa, käykäämme oikeutta keskenämme, sanoo Herra. Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat, tulevat ne lumivalkeiksi; vaikka ne ovat purppuranpunaiset, tulevat ne villanvalkoisiksi. Jos suostutte ja olette kuuliaiset, niin te saatte syödä maan hyvyyttä; mutta jos vastustatte ja niskoittelette, niin miekka syö teidät. Sillä Herran suu on puhunut.”(Jes. 1)

Jumala itse auttakoon meitä suostumaan työhön, jonka hän haluaa tehdä keskuudessamme.