Orjuus on edelleen keskuudessamme. Ihmiskauppa on tuottoisa ja maailmanlaajuinen bisnes, jonka johtajat keräävät itselleen suuromaisuuksia alistamiensa ihmisten kustannuksella. Sitä ovat esimerkiksi halpatyövoiman välitys ja elinkauppa, mutta sen yleisin haara on seksiperäinen ihmiskauppa.
Lastentarhanopettaja ja teologian maisteri Pia Rendicin esikoisteos Ihmiskaupan kasvot (Uusi Tie 2015) on havahduttava sukellus tähän vaikeaan aiheeseen. Se ei ole vain kaukaisten maiden ongelma, vaan siihen törmää yhä useammin myös Suomessa. Länsimaisten yhteiskuntien tasa-arvoihanteen silmien edessä pyörii valtava orjakauppa, jossa miljoonien naisten ja lasten ainoa tehtävä on miellyttää seksin ostajaa.
Kyproksella prostituutioon pakotettujen naisten ja heidän lastensa parissa työskentelevä Rendic esittelee kirjassaan faktatiedon ohella koskettavia ruohonjuuritason kertomuksia työnsä arjesta. Kirja raottaa ovea myös seksinostajien ja parittajien maailmaan.
Rendic on osallistunut eri foorumeilla myös Suomessa käytyyn keskusteluun prostituutiosta. Hänen mielestään yhteiskuntamme on yliseksualisoitunut.
Ihmiskauppa on Pia Rendicin havaintojen mukaan asia, jonka suuruutta, laajuutta ja helvetillisyyttä moni ihminen ei halua ajatella. Kuitenkin ainoa keino havahduttaa ihmiset toimimaan on kertoa totuus ihmiskaupasta. Hän lainaa ihmisoikeusjuristi Gary Haugenia: Kaikissa historian suurissa häpeällisissä tapahtumissa on taustalla kertomatta jätetty totuus ja nimeämättä jätetty paha. Suurin vihollinen taistelussamme sortamisen ja vääryyden lopettamiseksi on aina salakavala, hienotunteinen hiljaisuus.
Ihmiskaupan vastainen kristillinen liikehdintä leviää Suomessakin. Täällä työskentelee sen uhrien hyväksi esimerkiksi V.A.L.O. -yhdistys. Amerikan orjuuden lopettamisessa ratkaiseva osuus oli kristityllä William Wilberforcella. Ehkä Jumalan armosta kristityt saavat olla ratkaisevassa osassa myös nykyisen orjuuden, ihmiskaupan, lopettamisessa.
Mitä realistisia mahdollisuuksia on koskaan saada ihmiskaupan maailmanlaaja miljardibisnes loppumaan? Pia Rendic pitää tärkeänä, että emme aliarvioi niitä tekoja, jotka jokainen voi tehdä taistelussa ihmiskauppaa vastaan. ”Toisten tehtävä on rukoilla uhrien ja heitä auttavien ihmisten puolesta, toisten tehtävä on kerätä varoja työlle, kolmas jalkautuu työhön ruohonjuuritasolle, kun taas neljäs vaikuttaa ihmiskaupan estämiseksi ministeriötasolla. Kaikki tehtävät ovat yhtä arvokkaita ja niitä kaikkia tarvitaan”, Rendic kirjoittaa.
Miten ihmiskaupasta irrottautuvia tuetaan Kyproksella uuteen alkuun elämässään? Saat siitä tietoa täältä ja täältä, ja voit myös halutessasi lahjoittaa varoja tähän toimintaan.