Valvokaa, sillä ette tiedä…

2.11.2006

Tutkijoiden enemmistö väittää, että kasvihuoneilmiö on totta. Maapallo lämpenee ja se tulee muuttamaan elämäämme. Jos seuraavan puolen vuosisadan aikana keskilämpötila nousisi 2–4 astetta, muutokset olisivat rajuja. Ääri-ilmasto-olot lisääntyisivät. Tulisi hirmumyrskyjä, kuivuutta, rankkasateita, kylmempiä talvia ja lämpimämpiä kesiä. Uudet taudit leviäisivät maailmassa. Maapallon vilja-aitat kuivuisivat. Mullistusten johdosta suuret ihmisjoukot muuttaisivat ruuan ja veden perässä. Taistelu luonnonvaroista synnyttäisi ehkä uusia sotia.

Kun lisätään mahdolliset rajut maanjäristykset ja nälänhätä, maapallon asukkaiden tulevaisuus ei näytä järin miellyttävältä. Varoituksia on jo saatu, mitä mahdollisesti tuleman pitää.

Tulevaisuudentutkijoiden maalaamat näkymät sopivat yhteen sen kanssa, mitä Jeesus puhuu Uudessa testamentissa lopun ajoista, mutta vain osittain. Jeesus puhuu sellaistakin, mistä tutkijat eivät puhu – ainakaan samassa mielessä. Jeesus nimittäin sanoo, että lopun aikoina tulee harhaoppeja, valhe-messiaita ja uskovien vainoja. Hän myös sanoo, että evankeliumi leviää kaikkeen maailmaan. Vasta sitten tulee loppu.

Kaikkia yllä mainittuja vaikeuksia on koettu ennenkin historian aikana, mutta ei ehkä koskaan yhtä paljon kuin tulevaisuudessa. Jeesuksen mukaan lopun ajan merkit yllättävät maailman kuin synnytyskivut raskaana olevan naisen, yhä uudestaan ja uudestaan, kunnes synnytys on tapahtunut ja kaikki on ohi.

Lopun aikoja pohtiessa voi erehtyä kahteen vastakkaiseen suuntaan. Ensimmäinen erehdys on kuvitella tietävänsä, missä kohden Jumalan aikataulua olemme juuri nyt menossa. Saatamme luulla, että pystymme laskemaan vuosia, päivämääriä ja ajankohtia ja ennustamaan, milloin mikin tapahtuma toteutuu ja milloin Jeesus tai maailmanloppu tulee.

Mutta toinen, tämän päivän Suomessa varmasti yleisempi harha on tietämättömyys ja välinpitämättömyys lopun ajoista. Aika on väsyttävää ja kristitytkin uneliaita. Vaikka tuntuu rasittavalta pysyä valveutuneena, se on entistä välttämättömämpää. Uskomme ei elä raittiista ilmasta vaan Jumalan sanan kuulemisesta. Raamatun opetus lopun ajoista ei ole tarkoitettu villitsemään mielikuvitustamme, vaan herätt ämään meidät tajuamaan vastuumme Jumalan ja ihmisten edessä.

Maailmanhistorian tapahtumat eivät ole sattuman leikkiä. Ne ovat Jumalan ohjauksessa ja päätäntävallassa. Hän on ilmoittanut meille tietyt asiat etukäteen, jotta niiden tapahtuessa muistaisimme, että Jumala ohjaa historian kulkua kohti lopun aikojen huippuhetkeä, josta tunnustamme uskontunnustuksessa: Herramme Jeesus tulee tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.

Jeesuksen tulemuksen valossa elämän tärkeimmät arvot näkyvät kirkkaasti: Onko suhteeni Jumalaan kunnossa? Olenko omistanut Jeesuksen nimessä syntien anteeksisaamisen? Elänkö rakastaen ja palvellen lähimmäistäni omien lahjojeni ja varojeni mukaan? Olenko mukana edistämässä evankeliumin leviämistä niillekin, jotka eivät ole vielä kuulleet sitä?

Hengellisestä valveutumattomuudesta ja uneliaisuudesta on onneksi vielä mahdollisuus tehdä parannusta.