Usko Jeesukseen vapauttaa pahan vallasta

10.9.2009

Reea Hinkkasen kesällä tarkastetusta väitöskirjasta saa hyvän kuvan siitä, miten tyypillisessä afrikkalaisessa maassa noituudella, parantajilla ja vastaavilla on edelleen suuri vaikutus kansan uskomuksiin ja esimerkiksi vastoinkäymisten, sairastumisten ja onnettomuuksien selittämiseen. Helsingin Sanomissa (4.9.2009) Hinkkanen kertoo, miten vaikkapa aidsiin viittaavat oireet voidaan selittää sillä, että isoäiti on noitunut tytön. Seuraukset voivat olla kohtalokkaat, koska uskomus estää hakeutumasta asianmukaiseen hoitoon.

Tiedämme, miten miljoonat ihmiset elävät monenlaisten pelkojen ja hengille ja jumalille uhraamisen ja lepyttämisen paineessa. Tätä ei tapahdu vain Afrikassa, vaan eri muodoissa jopa sellaisissa korkeasti kehittyneissä maissa kuin Japanissa. Erilaiset uskomukset, pelot ja uskonnollisuus leviävät myös jälkikristillisyyden vanavedessä jälleen Pohjolaan ja Suomeen.

Tiedotussihteeri Heli Karhumäki selittää Kotimaa-lehdessä (20.8.2009) briljantissa pakinassaan fengshui-sisustamisesta: ”Suomessakin leviää trendikäs oppi villeinä virtaavista energioista, joita täytyy monimutkaisin säännöin ja rituaalein hallita, muuten käy kalpaten.” Karhumäki kertoo, miten joissakin kouluissa ”opetetaan nyt sänkykamarifengshuita. Möttönen saa oppia, että miehen tulee nukkua oven puolella ja vasemmalla laidalla, jottei jää ’akkavallan’ alle: Koristeelliset sängynpäädyt edistävät rakkauselämää, vastakkain asetetut peilit tekevät olon levottomaksi. Huonoa energiaa voi imeä pois kristalleilla.”

Karhumäki suosittelee lääkkeeksi näihin vieraisiin uskomuksiin tervettä järkeä, lähimmäisenrakkautta ja Vapahtajaa Jeesusta Kristusta, joka on henkien Herra.

On vapauttavaa olla kristitty. Kristityn ei tarvitse uskoa kaiken maailman hölynpölyyn eikä olla kaikenlaisten henkien, noituuden ja muiden voi­mien orjuuttama. Osa erilaisista kansanuskomuksista on pelkkää hölynpölyä. Silloinkin ne voivat olla kohtalokkaita, jos niihin uskova ei hakeudu asialliseen hoitoon.

Toisaalta Uusi testamenttikin tuntee pahojen henkien maailman, mutta juuri siitä Jeesus Kristus tuli vapauttamaan meidät. Jos kristinusko hylätään, joudutaan jälleen kaikenlaisten myyttisten uskomusten ja toisaalta erilaisten maailman alkeisvoimien orjuuttamiksi.

Kristus on Vapauttaja, joka ohjaa meidät näkemään maailman Jumalan luomana, järjellisesti ymmärrettävänä, tutkittavana ja hallittavana. Toisaalta hän on myös kaikkien pahojen valtojen ja voimien voittaja, jonka seuraajina meidän ei tarvitse elää pelossa, sillä hengetkin ovat hänelle alamaiset.

Kristitty turvautuu Jeesukseen ennen kaikkea syntiensä sovittajana, mutta turvaudumme häneen myös kaikesta pahan vallasta Vapauttajana. Kertakaikkisella ristin uhrillaan Jeesus teki tyhjäksi kaikenlaisen hengille ja jumalille uhraamisen. Vapauteen Kristus vapautti meidät. Kaikkialla ei tarvitse nähdä henkiä ja pimeyden valtoja.

Mutta silloinkin, kun niiden todellisuus kohdataan, ei tarvitse elää pelossa. Saamme kiittää, että Kristus on ristillä riisunut kaikki aseet hallituksilta ja valloilta. Se, joka turvautuu Kristukseen, on vapaa ja turvassa.