Raskaan sarjan suvaitsemattomuutta

11.4.2013

Homoseksuaalien etujärjestön Stonewallin taannoisissa bussimainoksissa Lontoossa luki ”Jotkut ihmiset ovat homoja, elä sen kanssa!” Kristillinen Core Issues Trust -järjestö suunnitteli sittemmin vastaavan kampanjan edistääkseen suvaitsevaisuutta entisiä homoseksuaaleja sekä homoseksuaalisen taipumuksen muutosta hakevia ihmisiä kohtaan tekstillä ”Ei homo! Ex-homo, post-homo ja ylpeä siitä. Elä sen kanssa!”

Tämä hanke kariutui, kun Lontoon liikennelaitos sensuroi mainokset eikä myynyt niille tilaa. Asia vietiin oikeuteen. Nyt Britannian korkeimman oikeuden tuomari Beverley Lang on asettunut tukemaan liikennelaitoksen linjausta, ettei ex-homojen olemassaolosta kertovia mainoksia saa näyttää bussien kyljissä, koska ne voisivat loukata homoja. Core Issues Trust on ilmoittanut valittavansa päätöksestä, koska katsoo sen edustavan syrjintää ex-homoja vastaan.

Tuomari Langinkin mukaan liikennelaitos saattoi syyllistyä kaksinaismoraaliin kieltäessään kristillisen järjestön mainokset vaikka oli hyväksynyt homojärjestön kampanjan, joka oli kiistanalainen, arkaluontoinen ja mahdollisesti loukkaava.

Kristittyjen oikeuksia puolustavan Christian Legal Centren johtaja Andrea Minichiello Williams osuu kommentissaan asian ytimeen: “Tämä tapaus osoittaa huikeaa epäsymmetriaa ja sensuuria, joka leimaa tämänhetkistä julkista keskustelua.“

Kyseessä on huippuesimerkki suvaitsemattomuudesta. Maailmassa on loputon määrä exiä, entisiä jotakin. Jokaisen kristityn on elettävä sen tosiasian kanssa, että ei-kristittyjä ja ex-kristittyjä on valtavasti. Samoin muiden on elettävä sen kanssa, että kristillisissä seurakunnissa on ex-muslimeja, -juutalaisia, -hinduja ja satoja muita exiä. Lopulta me kaikki kristityt olemme exiä, Jumalan armosta pelastuneita ex-kadotettuja.

Osa kasvua aikuiseksi on hyväksyä, että olemme niin kovin erilaisia. Meillä on täysin toisistamme poikkeavia näkemyksiä ja vakaumuksia. Sen kanssa pitää oppia elämään. Perustaviin ihmisoikeuksiin kuuluvat uskonnonvapaus, mielipiteenvapaus ja sananvapaus.

Britannian korkeimman oikeuden päätös on poliittisesti korrekti, mutta se loukkaa kaikkia näitä oikeuksia ja on ilmeisen syrjivä. Kysehän ei ollut siitä, että kristillinen järjestö olisi tahtonut rajoittaa kenenkään muun oikeutta tai vaatia, etteivät muut saisi päättää omasta vakaumuksestaan ja elämäntavastaan. Se vain vaati itselleen yhtäläistä oikeutta kertoa vakaumuksestaan ja elämäntavastaan kuin muillakin on.

Kristittyinä haluamme taistella sen puolesta, että kaikilla ihmisillä on Jumalan luomina samat ihmisoikeudet. Niihin kuuluvat oikeus uskoa ja elää sen mukaan kuin Raamattu opettaa ja oikeus julistaa Raamatun sanomaa myös muille. Jos nämä oikeudet riistetään, me silti uskomme, elämme ja julistamme. Elä sen kanssa!