Kaikille vähemmistöille kuuluvat samat oikeudet

30.4.2009

Viime viikolla Suomessa vieraillut Pakistanin vähemmistöministeri Shahbaz Bhatti on Pakistanin historian ensimmäinen kristitty ministeri. Bhatti on syvän kristillisen vakaumuksen omaava poliitikko. Tämä vakaumus syntyi hänellä jo nuorena, kun hän ymmärsi Kristuksen kuolleen ristillä hänen ja kaikkien ihmisten puolesta. Suomen vierailunsa aikana hän ei millään tavoin piilotellut vakaumustaan. Se kävi selvästi ilmi useissa tilaisuuksissa, johon hän osallistui, muun muassa  kesäkuun lopussa Taivas TV7 -kanavalla nähtävässä Café Raamatun haastattelussa.

Shahbaz Bhatti on Pakistanin uskonnollisten ja muiden vähemmistöjen lannistumaton puolustaja. Hänet on palkittu useassa maassa työstään. Henkilökohtaiset kokemukset nuorena kristillisen vähemmistön jäsenenä tekivät hänestä oikeustaistelijan. Kysyttäessä mikä häntä inspiroi taistelemaan vähemmistöjen oikeuksien puolesta ja niiden sortoa vastaan, Bhatti vastaa epäröimättä: ”Jeesuksen Kristuksen opetus ja esimerkki.” Kysymykseen, mikä hänen mielestään saisi ihmiset kohtelemaan toisiaan tasavertaisina, Bhatti vastaa: ”Sen ymmärtäminen, että meillä kaikilla on sama luoja, Jeesus Kristus. Se tekee meistä tasa-arvoisia.”

Bhattin asenne ja sanoma ovat puhuttelevia. Pakistanilainen kristitty ministeri, joka elää pienen kristillisen vähemmistön jäsenenä 150 miljoonan muslimin keskellä, pitää kirkkaasti ja vakuuttavasti esillä omaa kristillistä vakaumustaan. Hän mainitsee epäröimättä Jeesuksen oman elämäntehtävänsä inspiroijana. Meillä Suomessa puolestaan on hyvin vähän julkisessa elämässä mukana olevia ihmisiä, jotka noudattaisivat kristillisen vakaumuksensa suhteen samaa avointa linjaa.

Shahbaz Bhatti on ainakin kaksi kertaa ollut kuolemanuhan alla. Silti hänen asenteensa ja sanansa tuovat tuulahduksen sellaisesta rohkeudesta, jonka me saatamme olla vaarassa menettää, tai jonka ehkä olemme jo menettäneet. ”Saarnaan Raamattua toimintani kautta. Koen itseni etuoikeutetuksi, jos kuolen palvellessani kärsivää kirkkoa ja todistaessani Kristuksesta”, Bhatti linjaa. Hän oli 27.12.2007 mukana samassa seurueessa kuin Pakistanin pääministeri Benazir Bhutto, kun tämä ammuttiin.

Rohkeuden lisäksi myös hänen valikoimaton linjauksensa puolustettavien suhteen voisi olla opiksi meille suomalaisille. Bhatti ei valikoi minkä vähemmistön oikeuksia hän puolustaa. Hinduvähemmistön ihmisoikeuksia pitää puolustaa siinä missä kristillisen vähemmistönkin. Jos on olemassa useampia eri tavalla uskovia ja toimivia vähemmistöjä, niin on tekopyhää puolustaa ja vaatia joidenkin vähemmistöjen kunnioittamista, mutta sallia toisten oikeuksia vapaasti loukattavan.

Tämä ei voi olla oikeudenmukaista. Joka toimii niin, osoittaa vain, ettei oikeastaan ole kiinnostunut niinkään vähemmistöjen oikeuksista kuin oman agendansa toteuttamisesta. Me olemme todellakin kaikki saman Kristuksen luomia ja meille kaikille kuuluvat samat ihmisoikeudet uskosta, vakaumuksesta tai muusta riippumatta.