Hengellinen suurtapahtuma Kokkolassa

19.9.2013

Kokkolassa järjestettiin viikonvaihteessa jo kuudennen kerran Kyrkhelg-tapahtuma. Tämä herätysliikkeiden ja Kokkolan ruotsinkielisen seurakunnan yhdessä järjestämä tapahtuma on monessa mielessä ainutlaatuinen.

Suomessa on selvää kielimuuria, jonka vuoksi ruotsinkieliset eivät usein tiedä, mitä suomalaisessa hengellisessä elämässä tapahtuu, ja toisin päin. Jos näin ei olisi, Kyrkhelg olisi jo usean vuoden ajan lunastanut paikkansa yhtenä Suomen hengellisistä suurtapahtumista. Suomenruotsalaisella puolella se on kirkon suurin vuotuinen hengellinen tapahtuma, joka kerää lähes kolmetuhatta vierailijaa.

Osallistujien ikäjakautuma on laaja. Useassa tilaisuudessa lapset, nuoret ja aikuiset kokoontuvat yhdessä. Kokkolan tuhannen hengen kirkko täyttyi viikonvaihteen aikana monta kertaa hyvin eri ikäisistä kuulijoista.

Kyrkhelgin järjestäjäpohja lienee laajempi kuin minkään vastaavan suomenkielisen hengellisen tapahtuman. Sen järjestävät yhteistyössä kaikki Porvoon hiippakunnassa vaikuttavat herätysliikkeet. Mukana ovat niin lestadiolaiset, evankeliset, eri viidesläiset kuin karismaattisetkin herätysliikkeet.

On selvää, että näin erilaisten järjestäjien saaminen mukaan vaatii keskittymistä sisällöllisesti ja sanomallisesti raamatulliseen ydinsanomaan. Näin tapahtui myös viime viikonvaihteessa. Tapahtuma oli luonteeltaan vahvasti herätyskristillinen. Aidosti herättävät ja selkeästi evankeliumia julistavat puheet olivat kauttaaltaan hyvin rakentavaa kuultavaa. Myös musiikkianti oli erittäin monipuolinen.

Päivillä on selkeästi kansainvälinen leima. Pääpuhujista tässä lehdessä haastateltu Maher Fouad toi erittäin rohkaisevat ja puhuttelevat terveiset Egyptistä. Kuunneltuaan Fouadia joku ilmaisi kokemuksensa todeten: “Tuo mieshän on kuin suoraan Apostolien teoista.” Piispa Aarre Kuukauppi kertoi realistisesti Inkerin kirkon kärsimyksen tiestä mutta saarnasi myös iankaikkisen elämän toivosta ja uskon ja kilvoittelun välttämättömyydestä. Kolmannen pääpuhujan, Ruotsin Credo-akatemian johtajan Stefan Gustavssonin, puheet uskon puolustamisesta olivat erittäin ajankohtaisia. Esimerkiksi lauantaiaamuna hän painotti, että eri uskontojen opetukset ovat sovittamattomassa ristiriidassa keskenään ja meidän on pakko valita, ketä uskomme ja millä perusteilla.

Kun tilaisuuksien antiin vielä lisätään toistakymmentä seminaaria eri uskonelämän ja ihmiselämän tärkeistä aiheista, on todettava, että Kyrkhelg on sekä järjestäjäpohjansa, kansainvälisen antinsa, osallistujien ikärakenteen että poikkeuksellisen rikkaan sanomansa ansiosta yksi Suomen merkittäviä hengellisiä tapahtumia tänään.