Ei yhtään merkityksetöntä ihmistä

19.4.2007

Erityisesti älymystön evankelistana tunnetulta kirjailijalta Francis Schaefferiltä on ilmestynyt saarnakokoelma nimeltä No little people, Ei pieniä ihmisiä. Siinä hän korostaa, että Raamatun maailmankuvassa ei ole olemassa yhtään merkityksetöntä, vähäarvoista ihmistä.

Useat kirjallisuudentuntijat ovat kiinnittäneet huomiota samaan asiaan. Raamatussa kuvataan tavalliset miehet ja naiset tärkeinä. Tavalliselle elämälle annetaan arvaamattoman suuri merkitys. Raamatussa ei kuvailla supersankareita. Suuretkin persoonallisuudet kuten Mooses, Abraham, Daavid ja Paavali kuvataan syntisinä. Heidän heikkoutensa kerrotaan jopa kiusallisen yksityiskohtaisesti. Lutherin mielestä näin on siksi, että me voisimme samaistua heihin emmekä tulisi epätoivoisiksi verratessamme omaa elämäämme heihin.

Tavallisten ihmisten ja tavallisen elämän näkeminen merkitykselliseksi ja arvokkaaksi on tullut aivan uudella tavalla tärkeäksi. Idolsien, selviytyjien, julkkisten, suosikkien, voittajien, tähtien ja menestyjien maailmassa arki alkaa helposti näyttää kuivalta. Tulee kiusaus paeta sen harmautta unelmien ja haaveilun maailmaan. Samalla jää kokematta se aito suuruus, joka sisältyy arjen mahdollisuuksiin antaa lähimmäiselle kokemus hänen ihmisarvostaan.

Lukuisien tähtien kanssa kulissien takana työskennellyt imagonrakentaja kertoi tv:ssä, että useimmat hänen asiakkaistaan eivät ole suuria missään muualla kuin julkisuudessa. On kuitenkin muutamia poikkeuksellisia yksilöitä, joita voi sanoa suuriksi senkin jälkeen, kun he ovat poistuneet näyttämöltä. Mutta silloin puhutaankin aivan toisenlaisesta suuruudesta: nöyryydestä, toisten huomioimisesta, avuliaisuudesta, toisten asettamisesta itsensä edelle ja itsensä kieltämisestä, siis Hengen hedelmästä. Sitä ihminen ei saa aikaan itsestään, vaan ammentamalla itseään suuremmasta lähteestä.

Kulttuurimme on tässä suhteessa vakavasti sairas. Suomessa ei ole koskaan satsattu niin paljon rahaa erilaisiin menestyjiin kuin nyt. Samalla meitä uhkaa muun muassa terveydenhuollon ja vanhustenhuollon henkilökuntavajaus ja alasajo. Eläkeläisiäkin palkataan jo avuksi. He ehkä muistavat vielä, mitä tarkoittaa sana kutsumus.

Nyt tulisi löytää uudelleen sellaiset yhteisen hyvän elämän rakennuspuut kuin nöyryys, palveleminen, uskollisuus, luotettavuus, esikuvallisuus ja aitous. Ilman niitä kaikki suuruus ja menestys on lopulta vain pelkkää tyhjää.

Nelosen nolladokumentti

Pääsiäisenä tv:n neloskanavalla näytettiin dokumenttiohjelma Jeesuksen kadonnut hauta. Se antoi oivan oppitunnin siitä, miten helposti täysin epäpäteväkin tutkimus ylittää esityskynnyksen, kunhan ohjelma täyttää yhden ainoan kriteerin: kristillisenä juhlapyhänä on pakko esittää jotakin, joka pyrkii kyseenalaistamaan kristinuskon. Käytännöllisesti katsoen kaikkien tutkijoiden hylkäämä huuhaadokumentti esiteltiin nelosella ”tutkimustuloksena”, jonka mukaan Jeesuksen jäännökset on löydetty hänen haudastaan.

Onko Suomessa mitään muuta kanavaa kuin TV7, joka uskaltaisi uhmata typerää poliittista korrektiutta ja esittää aidon dokumentin Jeesuksen tyhjästä haudasta? Jos tutkimus nimittäin on jotakin osoittanut, niin juuri sen, että hauta oli tyhjä. Se on ainoa uskottava selitys Jeesuksen opetuslapsissa tapahtuneelle radikaalille muutokselle.