5.9.2013
Kristityt elävät monissa maissa juuri nyt paljon suuremmassa vaarassa kuin täällä koti-Suomessa. Vaara on usein myös fyysistä. Täällä keskustellaan tällä hetkellä lähinnä siitä, pitäisikö arkipyhiä siirtää lauantaiksi. Samaan aikaan kristityt vähemmistöt esimerkiksi Egyptissä ja Syyriassa elävät hirvittävässä kiirastulessa. Kirkkoja ja kristittyjen käytössä olleita huoneistoja on tuhottu ja poltettu. Kristittyjä on pahoinpidelty, naisia raiskattu ja useita on tapettu.
Egyptissä koptikirkon piispa Thomas kertoi islamilaiselle uutistoimisto Al Jazeeralle: “Koskaan ennen historiassa ei ole hyökätty niin monia kirkkoja vastaan yhtenä päivänä [kuin keskiviikkona 14.8.2013]. Yleensä olemme kokeneet yhden hyökkäyksen kuukaudessa tai vastaavaa.” Islamistit ovat jopa merkinneet kristittyjen koteja ja yrityksiä mustalla x:llä, jotta hyökkääjät tunnistaisivat ne.
Syyriassa on samantapainen ahdistuksen aika. Arviolta 450 000 kristittyä eli kolmannes kaikista maan kristityistä on paennut kodeistaan joko muualle Syyriaan tai ulkomaille. Kristityt ovat solidaarisia maataan ja kansaansa kohtaan. Siksi heistä suurin osa ei ole paennut ulkomaille vaan on jäänyt rukoillen palvelemaan isänmaataan.
Kansainvälinen politiikka ja mahdolliset sotatoimet näiden maiden sisäisen tilanteen parantamiseksi ovat aina hyvin monimutkaisia ja moniulotteisia, ja harvoin moraalisesti mustavalkoisia. Suurvaltojen päätöksillä on kauaskantoiset seuraukset myös kristityille. Jos länsimaat hyökkäävät Syyriaan, se voi aiheuttaa ennalta arvaamattomia vaaroja myös maan kristitylle vähemmistölle.
Siksi joukko Syyrian kristittyjä johtajia ja avustustyöntekijöitä on varoittanut länsimaita tällaisesta hyökkäyksestä. Vainottujen kristittyjen tilannetta lukuisissa maissa vuosikymmeniä seuranneen englantilaisen Barnabas Fundin johtajat Yhdysvalloissa ja Englannissa ovat kirjoittaneet samansisältöisen kirjeen presidentti Obamalle ja pääministeri Cameronille. Kirjeessään he vetoavat maidensa johtajiin, että jos hyökkäys Syyriaan toteutetaan, samalla on ryhdyttävä myös toimiin Syyrian kristityn vähemmistön suojelemiseksi kostolta.
Antiokian melkiitti-kreikkalaiskatolisen kirkon patriarkka Gregorios III tuomitsi jyrkästi kemiallisten aseiden käytön, mutta muistutti, ettei vielä tiedetä, ketkä kaikki niitä todella ovat käyttäneet. Hänen mukaansa sotilasisku Syyriaan voisi johtaa kasvavaan väkivaltaan kristittyjä kohtaan. Nämä ovat jo nyt hallituksen joukkojen ja oppositiojoukkojen välissä puristuksessa. Koko ajan virtaa myös ulkomailta maahan joukkoja, jotka ruokkivat fundamentalistista islamismia, patriarkka muistutti.