Mitä uutiset eivät kerro

3.2.2005

Tavallinen suomalainen kristitty saa tänään enemmän tietoa maailmasta kuin koskaan aikaisemmin historian aikana. Joukkotiedotusvälineiden ja koulutuksensa kautta hän kuulee maailmasta enemmän kuin milloinkaan ennen.

Mutta mitä hän kuulee? Hän kuulee sen, mitä hyvin valikoivasti uutisoivat suomalaiset tiedotuslähteet hänelle kertovat.

Entä mitä hän ei kuule? Hän ei kuule juuri mitään siitä, mitä tiedotusvälineet tai kouluttajat eivät syystä tai toisesta katso aiheelliseksi kertoa hänelle. Internetin, vaihtoehtoisten uutisvälineiden ja tiettyihin asioihin erikoistuneiden järjestöjen kuten evankelioimis- ja lähetysjärjestöjen kautta voi saada uutta tietoa, jos tietää, mistä etsiä ja kysyä.
Monen kristityn käsitys maailmasta ja kristinuskon tilanteesta maailmassa on hyvin puutteellinen tai jopa täysin vääristynyt.

Moniko tietää, että joidenkin arvioiden mukaan maailmassa tulee kristityksi jopa 74.000 ihmistä päivässä? Se merkitsee yli 3000 uutta kristittyä tunnissa! 3500 uutta seurakuntaa avaa ovensa viikoittain maailmassa.

Kun Kiina vuonna 1950 sulki ovensa lähetystyöntekijöiltä, maassa oli noin miljoona kristittyä. Nykyään heitä on arviolta 80 miljoonaa, ja lisää tulee joidenkin arvioiden mukaan lähemmäs 30.000 päivässä.

Afrikan väestöstä oli vuonna 1900 kristittyjä noin kolme prosenttia. Nyt heitä on noin 50 prosenttia.

Yksi kaikkein uskomattomimpia kristittyjen määrällisen kasvun alueita maailmassa on Latinalainen Amerikka. Ilmeisesti kristittyjen keskuudessa eniten käytetty kieli maailmassa on nykyään espanja.

Myös lähetystilanne on muuttunut. Maailmassa on nykyään noin 4000 ulkolähetysjärjestöä, jotka ovat lähettäneet yhteensä yli 400.000 lähetystyöntekijää. Mutta tulevina vuosina kiinalaiset haluaisivat lähettää 100.000 uutta lähetystyöntekijää. Nagalandissa Koillis-Intiassa kristityt suunnittelevat 10.000 uuden lähetystyöntekijän lähettämistä Intiaan ja muualle maailmaan. Etelä-Koreasta ja monista Latinalaisen Amerikan maista suunnitellaan myös tuhansien uusien lähetystyöntekijöiden lähettämistä.

Edellä kerrottu antaa vasta kalpean aavistuksen siitä, mitä kaikkea meille ei kerrota tavallisissa uutisvälineissä. Tuhannet mielenkiintoiset – ja toisenlaisessa kulttuuri-ilmapiirissä helposti uutiskynnyksen ylittävät – rohkaisevat uutiset kristillisestä työstä ja elämästä maailmalla jäävät joka viikko kertomatta. Suomessahan ei ole yhdeksää kristillistä tv-kanavaa eikä kolmeatoista kristillistä radiokanavaa niin kuin Puerto Ricossa.
Me kuulemme Nokian kasvusta, mutta tiedätkö, mikä ulkomainen lähetysjärjestö raportoi yli 500.000 kastetta ja yli 16.000 uuden seurakunnan perustamista vuonna 2003?

Masentavat uutiset siitä, että Suomessa on myyty yli 170.000 kappaletta Dan Brownin harhaista Jeesus-romaania Da Vinci -koodi, pitäisikin ehkä tasapainottaa uutisilla siitä, että tähän mennessä noin puolet maapallon väestöstä on nähnyt Genesis-projektin Raamattuun perustuvan Jeesus-elokuvan, jota on esitetty yhteensä noin 230 maassa.

Meneekö kristinusko eteenpäin vai taaksepäin maailmassa? Riippuu siitä, mistä ikkunasta katsoo.

Tässä yksi ikkuna: Vuonna 100 jokaista kristittyä kohden maailmassa oli 360 ei-kristittyä. 1500-luvulla suhde oli yksi kristitty 69:ä ei-kristittyä kohden. Tänään tuo suhde on enää yksi kristitty seitsemää ei-kristittyä kohden. Ja Jeesus on luvannut, että tämän valtakunnan evankeliumi julistetaan todistukseksi kaikille kansoille, ennen kuin loppu tulee.

Loppupäätelmä on tämä: Ei kannata olla vain maallistuneiden tiedotusvälineiden armoilla, muuten näkökulma maailmaan maallistuu liikaa. Meistäkin tulee helposti niin maallistuneita, ettei meistä ole mitään taivaallista hyötyä.