12.2.2009
Charles Darwinin syntymän 200-vuotisjuhlia vietetään 12. helmikuuta. Darwin on tunnettu ennen kaikkea evoluutioteorian eli kehitysopin isänä. Evoluutioteoriaa on jo vuosikymmenet opetettu kouluissa ja yliopistoissa ainoana selityksenä elämän kehittymiselle maapallolla. Eräs suomalainen lukiolainen sanoi: ”Se tulee vastaan biologian, historian, psykologian ja jopa uskonnon opetuksessa.”
Monopoliasemastaan huolimatta Darwinin teoriaa kritisoidaan enenevässä määrin. Hänen teoriastaan on internetissä allekirjoitettavassa listassa A scientific dissent from Darwin irtisanoutunut jo yli seitsemänsataa vähintään tohtoritasoista tutkijaa.
Suomessakin on jo muutaman vuosikymmenen ajan ollut sitkeiden evoluutiokriitikoiden joukko, ykkösketjuna lääkäri Pekka Reinikainen, professori Matti Leisola ja dosentti Lennart Saari. Tämä ykkösketju on luennoinut ahkerasti ja julkaissut useita evoluutiokriittisiä kirjoja. Tämän viikon torstaina vietettävänä Darwinin syntymäpäivänä Pekka Reinikainen julkaisee evoluutioteorian nykykritiikistä lyhyen koosteen vihkosessa Darwin vai älykäs suunnitelma?
Suomessa on lisäksi useita muita tutkijoita, jotka suhtautuvat evoluutioteoriaan kriittisesti, mutta pitävät julkisuudessa matalampaa profiilia. Viime aikoina evoluutioteorian yksinvaltiuden kyseenalaistajiin on liittynyt myös professori Tapio Puolimatka paljon julkisuutta saaneella kirjallaan Usko, tiede ja evoluutio.
Evoluutioteorian kriitikot ovat vuosien varrella usein valittaneet sitä, etteivät teorian kannattajat suostu julkisiin väittelyihin sen perusteista ja paikkansapitävyydestä. Myönteinen poikkeus tästä oli Skepsis-yhdistyksen viime viikon keskiviikkona Tieteiden talossa Helsingissä järjestämä luento- ja keskustelutilaisuus. Se koostui professori Puolimatkan luennosta ja kolmen professorin vastauspuheenvuoroista. Vastaavanlaisia luento- ja keskustelutilaisuuksia ovat eri järjestäjät puuhaamassa nyt muuallekin.
Jää vielä nähtäväksi, merkitseekö tämä uutta, aitoa rohkeutta sallia avoin ja kriittinen keskustelu kehitysopista. Sellaisen vastustajiakin on paljon. Kaikki eivät tahdo kestää kriittisiä näkökulmia kehitysoppiin, varsinkaan jos puheena on jotakin niin mullistavaa kuin Jumalan olemassaolo ja koko elämän perusta.
Evoluutioteoriasta pitäisi keskustella kriittisesti senkin takia, että sen omaksumisen eettiset seuraamukset ovat Euroopan lähihistoriassa osoittautuneet karmaiseviksi. Tätä aihetta tarkastellaan lähemmin sivulla 11.
Galluptutkimukset sekä Suomessa että muualla ovat yhä uudestaan osoittaneet, ettei evoluutioteoria koulutusjärjestelmän ja median vyörytyksestä huolimatta vakuuta. Elämä on niin ihmeellinen asia, että on mahdotonta uskoa sen syntyneen ja kehittyneen sattumalta.