Ateistit avasivat keskustelun

2.7.2009

Ateistit ostivat bussien kyljestä mainostilaa, jossa sanotaan: ”Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä.”

Mainoskampanja tarjoaa hyvän mahdollisuuden alkaa puhua ihmisten kanssa Jumalan olemassaolosta, vaikka siitä keskustellaan maassamme usein nihkeästi. Ainakaan ei pitäisi pyrkiä kohti yhteiskuntaa, jossa ateistit eivät saisi ilmaista omaa maailmankatsomustaan. Heillä pitää olla siihen yhtäläinen oikeus kuin kristityillä.

Tärkeintä on, että ihmiset saataisiin ajattelemaan elämän syvimpiä ja merkityksellisimpiä kysymyksiä ja keskustelemaan niistä.  Yhteiskunta, jossa ei esiinny laajaa ja monipuolista keskustelua uskon asioista, on tukahduttanut yhden ihmisenä olemisen tärkeimmistä puolista.

Mutta mitä kristittyinä haluamme vastata tuohon alussa mainittuun ateistien nimenomaiseen väitteeseen? Vaikkapa näin: ”On  selvää, että Jumala on olemassa. Ja hän kutsuu sinua palaamaan yhteyteensä.”

Professori Tapio Puolimatka, joka viime vuosina on tehnyt enemmän kuin kukaan muu suomalainen  palauttaakseen Jumalan olemassaoloa koskevan kysymyksen akateemiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun, julkaisi viime viikolla juuri ateistien bussimainoskampanjan aikana kirjan Usko, tieto ja myytit. Tässä kirjassa Puolimatka esittelee kansainvälisestä keskustelusta niitä todisteita ja perusteita, joita kristityt kautta aikojen ovat esittäneet Jumalan olemassaolon puolesta. Ja sen puolesta, että Raamattu on Jumalan sanallinen ilmoitus ihmiskunnalle. Puolimatka selittää myös, kuinka on ymmärrettävä se, että moni päätyy kieltämään Jumalan ilmeisen olemassaolon, ja minkälaisiin myytteihin sen kieltävä ihminen päätyy uskomaan.

Kristittyinä toivotamme koko sydämestämme tervetulleeksi keskustelun Jumalan olemassaolosta, Raamatun luotettavuudesta ja siitä, kuka Jeesus oikein on. Itse asiassa juuri sellaista mielipiteiden vaihtoa me toivomme syntyvän niin ateistien kuin muidenkin lähimmäistemme kanssa. Kristityillä ei ole siinä mitään hävittävää. Totuus ei pala tulessakaan. Se ei ikinä muutu eikä kuole. Raamatun opetukset ja Jeesuksen persoona kestävät minkä tahansa aidon koettelemisen.

Kristittynä vastustamme kuitenkin epärehellisyyttä ja tosiasioiden väärentelyä, puhumattakaan keskustelun tukahduttamisesta ja kieltämisestä.  Uusi testamentti kertoo, miten ykkösapostolimme Paavalikin ”keskusteli synagogassa juutalaisten ja jumalaapelkääväisten kanssa ja torilla joka päivä niiden kanssa, joita hän siellä tapasi” (Ap. t. 17).

On tärkeä nähdä ateistien bussimainoskampanjan kaltaiset tempaukset pikemminkin mahdollisuutena pitää esillä evankeliumia kuin rientää heti kieltämään tai vastustamaan tällaisia mielipiteen ilmaisuja. Tietenkin voidaan kysyä, ovatko bussin kylkeen vuorotellen liimattavat iskulauseet mielekkäin tapa keskustella elämän tärkeimmistä kysymyksistä, vai löytyisikö mielekkäämpiä paikkoja ja tapoja. Itse keskustelu on joka tapauksessa tervetullutta.